Täydellisen vaatekaapin metsästys

Miten aloittaa matka kohti täydellistä, minimalistista vaatekaappia?

 

Vaatteet läpi

Täydellisen vaatevalikoiman perusta rakentuu jo omistamiesi vaatteiden varaan. Käy siis ensin läpi vaatekaappisi jokainen vaate. Laita kiertoon ne, joita et käytä. Korjaa rikkinäiset tai vie korjattavaksi.

Vähemmän on enemmän

Jos mieli tekee ostaa, pysähdy hetkeksi miettimään: Tarvitsenko tätä? Omistanko kenties jo vastaavan? Haluanko ostaa, koska tarvitsen, vai ostanko ostamisen ilosta?

Jos vastaus on jälkimmäinen, pohdi voisiko ostamisen halun tyydyttää muulla tavalla: Voisitko lainata vaatteen kaverilta tai vaatelainaamosta? Voisitko muokata jo olemassa olevan vaatteesi uuteen uskoon? Saisinko saman ilon jostain aineettomasta?

Hei hei heräteostoksille

Usein kiireessä tulee tehtyä hätiköityjä ostopäätöksiä. Tee rauhassa kotona lista tuotteista, joita tarvitset, ja pidä se mukanasi ostosreissulla. Näin voit kurkata listaa, kun mietit, onko vaate ostamisen arvoinen.

Älä mieti sesonkeja

Kauppojen vaatevalikoimien sesongit harvoin osuvat yksiin meidän vuodenaikojen kanssa. Suurinta osaa vaatteista voi käyttää niin kesällä kuin talvellakin, joten mieti vaatehankintoja pidemmällä jänteellä kuin seuraavan viikon tai kuukauden tarpeisiin.

Ei trendejä, vaan tyyliä

Trendit tulee ja menee, mutta oma tyyli on ajaton. Ota omaan tyyliin inspiraatiota lehdistä, Instagramista tai vaikka Pinterestistä, mutta älä seuraa trendejä orjallisesti.

Suosi laatua

Suurin osa vaatteista on tänä päivänä niin huonolaatuisia, että niiden käyttöikä jää aivan liian lyhyeksi. Näin ollen vaatteen tuotantoon käytetyt luonnonvarat, energia ja työmäärä – puhumattakaan sen negatiivisista vaikutuksista ympäristöön ja ihmisiin – ovat täysin epäsuhdassa vaatteesta saatuun hyötyyn käytön aikana.

Valitse pitkäikäinen tuote niin laatunsa kuin designinsa puolesta. Vaikket itse tulisi käyttämään vaatetta ikuisesti, voi se jatkaa elämäänsä toisten omistajien käytössä. Laadukkaiden vaatteiden jälleenmyyntiarvo on myös huomattavasti huonolaatuisia parempi.

Älä tuijota vain hintaa

Oli vaatteen hinta halpa tai kallis, ei hintalapussa juuri koskaan näy sen todelliset kustannukset: kuinka paljon se on vahingoittanut ympäristöä, kuinka paljon sen tuotantoon on tarvittu uusia luonnonvaroja ja kuinka moni ihminen on kärsinyt sen tuotantoketjun varrella. Jos todelliset kustannukset sisältyisivät hintoihin, ei muutaman euron T-paitaa olisi olemassa.

Älä tee ostopäätöstä vain hinnan perusteella. Älä osta alennustuotetta vain siksi, koska se on halpa. Suosi läpinäkyvästi toimivia yrityksiä, jotka eivät kilpaile volyymilla, nopeudella ja alhaisilla hinnoilla.

Vaate on sijoitus

Mieti vaatetta sijoituksena, älä kertakäyttöisenä huonon päivän pelastajana. Käytä vaateostoksilla samaa logiikkaa kuin vaikkapa uutta sohvaa tai sänkyä ostaessasi: vertaile, kokeile ja harkitse. Valitse sinun tyyliisi sopiva vaate, joka sopii käyttötarkoitukseensa ja tulee säilymään käytössä pitkään niin designinsa kuin laatunsa puolesta.

Tutustu ensin kirppareiden valikoimaan. Löytyisikö tarvitsemasi vaate käytettynä? Jos päädyt ostamaan uutta, suosi laatua, ekologisia materiaaleja, eettistä tuotantoa ja kaiken kaikkiaan yrityksiä, jotka toimivat läpinäkyvästi.

Juuri oikean vaatteen osuessa kohdalle, ilo uudesta ei kestä vain kassalle saakka, vaan vuosia eteenpäin.

Huolla ja rakasta

Suosi vaatteita, joita on helppo pestä ja huoltaa. Tutustu vaatteen hoito-ohjeisiin, ja noudata niitä. Ota lisäksi tarvittaessa selvää, miten juuri kyseistä materiaalia tulee hoitaa ja säilyttää, jotta se pysyy hyvänä mahdollisimman pitkään.

Älä pese vaatteita turhaan. Usein tuuletus ulkona tai pakastaminen riittää raikastamaan tuotteen. Säilytä vaatteita henkarissa tai siististi viikattuna. Jos vaate menee rikki, korjaa se tai vie korjattavaksi. Rakasta ja vaali vaatteitasi.

Ei hoppua

Täydellinen vaatekaappi ei rakennu päivässä. Ota pieniä askelia kerrallaan, ja vaikka matkan varrella on monta mietittävää asiaa, puuhan ei tarvitse olla ryppyotsaista. Ehkäpä pikkuisen vinksallaan onkin parempi kuin täydellinen.