Eillisten vaalien tuloksen kuultuaan moni pitää parempana vaihtoehtona muuttaa pois Suomesta kuin niellä Persujen vaalivoitto. Ainakin jos on uskomista Facebookin ryhmään Fenno-Ungrian Refugee Centre of London.
Vaalien tulos ei anna toivoa sille, että seuraavina vuosina Suomesta saataisiin avoin, kansainvälinen ja suvaitsevainen ympäristöasioiden edelläkävijä. Päinvastoin. Kokoomuksen nousu suurimmaksi puolueeksi ei myöskään anna toivoa pehmeiden arvojen vahvistumisesta tai talouden saamisesta kestävän kehityksen raiteille.
Tulos oli kuitenkin merkki siitä, että nykyiseen politikointiin ei olla tyytyväisiä, vaan halutaan muutosta. Persut osasivat kanavoida tämän turhautumisen omaksi edukseen – paremmin kuin kukaan osasi edes pelätä tai toivoa.
Nyt muutosta varmasti saadaan. Hyvässä ja pahassa. Vaikka vaalien tulos voi vaikuttaa turhauttavalta, ei kuitenkaan auta heittää pyyhettä kehään ja paeta maasta. Eikä kannata tyytyä protestoimaan vain Facebookin Tykkää-napin kautta, vaan tehdä oikeasti asialle jotain.
Mitä jos liittyisi vaikka Amnestyyn? Tekisi vapaaehtoistyötä? Hymyilisi tuntemattomalle? Alkaisi harrastaa postmodernia tekotaidetta? Pienet ja suuret teot ovat ihan yhtä tärkeitä. Tärkeintä on vaan toimia!
Vaikka näissä vaaleissa Vihreät ja sen mukana ympäristöasiat jäivät huonoille sijoille, vielä on toivoa paremmasta. Esimerkiksi Saksan vihreät saivat viime vaaleissa murskavoiton, joten ehkä Suomen vihreät perässä? Ja ehkä muidenkin puolueiden riveistä löytyy ympäristömyönteisiä kansanedustajia.
Olen varma, että vuoden 2015 vaaleihin menessä suomalaiset ovat vihdoin valmiita olemaan avoimia, suvaitsevia ja ottamaan ympäristöasiat tosissaan, jolloin politiikassakin nähdään suunnanmuutos. Sitä odotellessa pitää meidän kansalaisten ottaa ohjat omiin käsiin.
P.S. Uuden Mustan Katjalla on hyviä pointteja, miten vaaleja voi ajatella positiivisuuden kautta.