VIHREÄT VAATTEET – ekologisten ja eettisten vaatteiden nettikauppa

Nyt se on vihdoin käsillä: nimittäin Vihreät Vaatteet -verkkokaupan avajaiset!

Olen kertonut blogissani monista mielenkiintoisista vihreistä vaatemerkeistä, mutta valitttavasti Suomesta ei saa juuri mitään niistä. Ylipäätään Suomen ekovaatetarjonta on harmillisen vähäistä. Tästä lähti kytemään ajatus, että mitä jos perustaisimme ihka oman verkkokaupan, josta takuulla saisi juuri sellaisia vaatteita, joita on kaivattu. Syksyn mittaan olemme etsineet sopivia tuotemerkkejä ja pystyttäneet kauppaa, ja nyt se on vihdoin valmis!

Vihreät vaatteet -nettikaupassa tarjotaan mielenkiintoisia ja laadukkaita vaatteita niin miehille kuin naisillekin.  Kaikkien vaatteiden tuotantoketjussa on otettu huomioon niin ekologisuus kuin eettisyyskin. Lisää jokaisen vaatteen vihreydestä voit lukea verkkokaupasta vaatteiden tuotetiedoista.

Kaupasta löytyy jo EarthPositiven, Continentalin, THTC:n (kuva alla) ja Armedangelsin tuotteita, ja aivan pian tulee myös THOKKTHOKK:n T-paitoja ja Pants to Povertyn alkkareita!

Tällä hetkellä tuotevalikoimassa on lähinnä T-paitoja, huppareita ja alusvaatteita, mutta jatkossa aiomme laajentaa tuotevalikoimaamme erilaisiin vaatekappaleisiin, hattuihin, laukkuihin ja varmasti myös kenkiin, sillä niitä kyselyn mukaan eniten kaipaatte. Otan mielelläni vastaan toiveita ja ideoita nettikaupan tarjonnan suhteen!

Käy tutustumassa Vihreät Vaatteet -verkkokauppaan osoitteessa www.vihreakauppa.com

P.S. Saatan mainita blogissa nettikaupan uutuuksista, mutta muutoin blogini on – kuten ennenkin – täysin epäkaupallinen.

Jaa:

8 thoughts on “VIHREÄT VAATTEET – ekologisten ja eettisten vaatteiden nettikauppa

 1. Hei Lauri,

  Kiitos kommentista!

  Vaatteiden ekologisuus on tosi monipiippuinen juttu: sekä “metsävihreillä” että “asfalttivihreillä” on varmasti paikkaansa pitäviä perusteluita oman vihreytensä puolesta.

  Villalla on toki hyviä puolia ekologisuuden kannalta, mutta myös huonoja:

  Lampaat ovat alttiita loistaudeille, minkä vuoksi niihin käytetään hyönteismyrkkyjä. Nämä hyönteismyrkyt voivat saastuttaa vesistöjä ja aiheuttaa vahinkoa ihmisille.

  Kehrätty raakavilla ei kelpaa jatkotyöstettäväksi sellaisenaan, sillä se sisältää paljon epäpuhtauksia ja rasvaa. Villa pitää pestä, jotta lika ja rasva lähtevät pois. Usein pesuvesiä ei puhdisteta kunnolla, jolloin lika ja hyönteismyrkyt pääsevät saastuttamaan vesistöjä ja ympäristöä.

  Suurten lammaslaumojen laiduntaminen voi aiheuttaa eroosiota ja muuttaa ympäristön ekosysteemiä. Näin ollen lampaiden laiduntamiseen liittyy aivan samoja ongelmia kuin tehoviljelyyn ylipäätään.

  Myös lampaiden laiduntaminen ja villan työstäminen voidaan tehdä ekologisella tavalla: laumat ovat riittävät pieniä laitumien kokoon nähdän, haitallisia hyönteismyrkkyjä ei käytetä ja likavedet puhdistetaan kunnolla.

  -Anniina

  P.S. Olen itsekin pohtinut paljon tuota nahan ekologisuutta. Postaan pian lisää aiheesta!

 2. Hei,

  Mukava että vihreitten tuotteitten idea leviää myös Suomessa, mutta yhtä asiaa ihmettelen. Miksi villa ei näytä kelpaavan vihreitten materiaalien joukkoon? Lampaita kasvatetaan enimmäkseen aroilla ja vuoristoissa ja muilla karuilla alueilla, joten villan tuotantoon käytetyt alueet eivät ole muusta käytöstä pois. Lisäksi lampaita käytetään kulttuurimaiseman ylläpitoon ja laidunnusta vaativan kasvillisuuden (esim. Öölannin alvarit) suojeluun. Kun lisäksi kuitu saadaan irti helposti ilman saastuttavia prosesseja, en käsitä miksi villatuotteet eivät ole vihreitten vaatteitten joukossa.

  Kysymys tuli ajankohtaiseksi kun olin ekologian proffana Uumajassa. Vihreys on nimittäin kovassa kurssissa sekä Uumajassa että sen ympäristössä ja tietysti myös UmU:n ekologian opiskelijoiden joukossa. Sen sijaan käytännön ratkaisuista ollaan erittäin jyrkästi eri mieltä. Uumajan keskustassa vallitsee urbaani ”asfalttivihreys” jossa veganismia pidetään vihreyden ytimenä. Ympäristön ”metsävihreät” taas mieltävät metsästyksen, kalastuksen ja kotieläinhoidon vihreyden keskeisiksi osiksi ja vierovat vähänkään kauempaa tuotua ravintoa ja vaatekuitua. Ristiriita kärjistyi paikallisessa Steiner-koulussa (Waldorfskolan i Umeå) jonne yksi vihreä tyttö meni bambukuiduista tehdyissä vaatteissa, toinen tytär taas ensimmäisen itse ammutun hirven vuodasta omin käsin parkituissa, leikatuissa ja suonilangalla ommelluissa kamppeissa. Voitte arvata että tyttärillä oli pieniä vaikeuksia mieltää toisiaan samaan vihreään liikkeeseen kuuluviksi. Sama ongelma oli myös Ruotsin EU-komissaarilla Margot Wallströmillä joka Länsipohjan tyttönä marssi Brysseliin kipparikärkipieksut jalassa ja muutenkin kiireestä kantapäähän nahkakamppeissa aloittaessaan hommansa EU:n ympäristökomissaarina

  Kun oma tyttäreni yritti löytää oman linjansa, jouduin yrittämään laskea, mitä mikäkin henkilökohtainen ratkaisu todella merkitsee ympäristön kannalta. Oli helppo nähdä että vaikka liha, turkikset ja nahka voivat osin olla vaikka kuinka vihreitä, pitää niitten nykyistä kulutusta vähentää ainakin 99%:lla ennenkuin vihreä tuotanto vastaa kulutusta. Oli myös helppo laskea ettei ”metsävihreitten” vieroksunnalla kaukaa tuotuja tuotteita kohtaan ollut ekologista perustaa. Isolla laivalla tavara kulkee todella vähällä energialla per kuljetettu yksikkö eikä edes tuotteen pitäminen pakasteena kuluta paljoa energia isossa ruumassa. Ekologisesti katsoen mikään ei tietenkään kepitä omasta metsästä ammuttua hirveä, mutta jo nykyisten proteiinipitoista väkirehua kuluttavien nautojen liha on kaikkea muuta kuin vihreää, vaikka naudat laiduntaisivatkin kesän omilla niityillä.

  Toisaalta oli yhtä helppo näyttää, ettei ”asfalttivihreitten” veganismi ja kasvikuituihin pitäytyminen edustanut ekologisesti kestävää elämäntapaa. Vegaanit olivat nimittäin unohtaneet vanhan sananparren jonka mukaan niitty on pellon äiti. Ennen väkilannoteitten laajamittaista käyttöä laskettiin (ihan oikein), että hehtaari peltoa tarvitsee pohjoismaisissa oloissa 10-20 ha niittyä – osin kesantoa mutta ennen kaikkea laidunta. Pääasiallinen syy siihen että karja vietiin yöksi suojiin myös kesällä oli nimittäin se, että näin saatiin suuri osa karjan tuottamasta lannasta talteen pelloille levittäväksi. Laitumet typpeä sitovine apiloineen siis tuottivat ravinteita, joita ilman peltoviljelyä ei olisi voinut harjoittaa. Samaa periaatetta noudatetaan myös nykyisessä biodynaamisessa viljelyssä. Jos niityiltä tuotu karjan lanta korvataan väkilannoitteilla, ollaan todella kaukana vihreydestä. Typen sitominen ilmasta vaatii nimittäin niin valtavasti energiaa, että väkilannoitteitten varassa tapahtuvaa kasvikuitujen ja proteiinien tuotanto ei todellakaan ole ekologisesti perusteltavissa. Kun kotieläimiä joka tapauksessa tarvitaan, on käsittääkseni järjetöntä jättää niitten tuotteet (maito, villa, vuodat, lihat) käyttämättä.

  Ymmärrän että vihreitten vaatteitten valmistukseen erikoistunut yritys joutuu ottamaan myös sosiaaliset tekijät huomioon – vaikka niillä ei olisi mitään tekemistä vihreyden kanssa. Ne vihreät, joille nahkatuotteet kelpaavat, löytävät omansa esim. Pajalassa toimivan Kero AB:n luetteloista (todella laadukasta tavaraa – Keron hirvennahkapieksuilla olen tarponut monta päivää märkää jänkää eivätkä sukat ole vähääkään kostuneet). Sen sijaan villatuotteitten täysboikottia en ymmärrä lainkaan. Sen vihreämpää kuitua ei ole olemassakaan, ja se sopii myös pohjoisen oloihin, koska ontot villakuidut eivät ime vettä vaan säilyttävät lämpöarvonsa sateessakin, varsinkin jos villaa ei ole pesty. Islantilainenhan kalastaa kuoppaisella merellään ja ratsastaa sateisilla laitumillaan pesemättömästä villasta valmistetuissa kamppeissa, koska nämä hengittävät ja ovat lämpimiä märkinäkin. Siinä jää GoreTex ja muutama muukin keinokuitu toiseksi,

  terveisin,
  Lauri Oksanen
  kasviekologian proffa Turun yliopistossa

  (meili: lauoks@utu.fi)

 3. Vau! Onnea kaupalle. Ihan mahtavaa. Tuntuu jotenkin hurjan turvalliselle asioida kaupassasi, kun on lukenut miten paljon tiedät ja olet valmis ottamaan selvää tekstiilien ekologisuudesta. Täydellinen ratkaisu. Suuntaan siis heti kauppaan. Kiitos!

 4. Wau, mahti juttu! Ihanaa että näitä kivan näköisiä vihreitä vaatteita alkaa saamaan helpommin, ja tulipas vielä näin sopivasti veronpalautusten aikaan ;) Mutta vielä kerran että siistiä :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.