Vihreät vaatteet uudistuu

Viimeisien vuosien ajan tämä sivusto on elänyt hiljaiseloa. Mutta ei enää kauaa. Tulen uudistamaan Vihreät vaatteet -sivuston kokonaan ja päivittämään tiedot vastuullisesta vaatteesta tähän päivään.

Vastuullisen vaatteen tilanne niin Suomessa kuin ulkomailla näyttäytyy hyvin erilaisena nyt kuin mitä se oli vuonna 2008 sivustoa aloitellessani. Vielä silloin mediassa ei juuri aiheesta kirjoitettu, tarjonta oli lähes olematonta ja kuluttajien tietoisuus hyvin pientä. On ollut ilo huomata, että vuosien saatossa tilanne on merkittävästi muuttunut: aihe on saanut paljon palstatilaa ja kuluttajien asenteet ovat muuttuneet positiivisemmiksi ja tietoisuus lisääntynyt.

Vaikka paljon postiviista on tapahtunut, vielä on erittäin paljon tehtävää.

Näkisin, että nyt olemme lähestymässä ekologisen vaatteen kolmatta aaltoa. Ensimmäinen aalto oli 90-luvulla, jolloin yksi jos toinenkin merkki teko ”ekomalliston” maanläheisissä väreissä luonnonmateriaaleista, mutta todellista pohjaa ekologisuudelle ei ollut. Toinen aalto alkoi juurikin vuoden 2008 tienoilla, jolloin luomupuuvilla alkoi yleistyä ja ompelijoiden työolosuhteet alkoivat puhuttaa skandaalien kautta. Tässä toisessa aallossa alkoi olla jo totuuspohjaa ja tehtiin hyviä asioita, jotta vaateteollisuutta saataisiin ekologisemmaksi ja eettisemmäksi.

Mutta. Todellisuudessa nämä toisen aallon ”ekoteot” ovat olleet vain laajempien ongelmien laastarointia ja pieniä tekoja verrattuna siihen, kuinka suuria muutoksia vaateteollisuus tarvitsisi, jotta se toimisi aidosti vastuullisesti. Ei riitä, että muutamme materiaalien hieman ympäristöystävällisemmäksi, hiilidioksidipäästöt hieman pienemmiksi ja ompelijoiden työolosuhteita astetta paremmiksi. Ei riitä edes se, että saamme materiaalit kiertoon kierrättämällä. Tarvitsemme isomman muutoksen.

Myönnän, että oma lähestymiseni vastuulliseen vaatteeseen oli Vihreät Vaatteet -sivuston alkuaikoina suhteellisen kapeakatseinen: keskityin tuotteiden materiaaleihin ja tuotantoon, enkä miettinyt laajempaa kontekstia.

Mutta viimeisien vuosien aikana minulle on avautunut tämän laajemman kokonaisuuden merkitys: Jotta vaateteollisuus saadaan aidosti vastuulliseksi, meidän pitää miettiä koko tuotteen elinkaarta eli materiaalin, suunnittelun ja tuotannon lisäksi ottaa yhtälailla huomioon vaatteen käyttö ja kierrätys. Eikä tämäkään riitä, vaan meidän pitää huomioida koko se systeemi, minkä varassa nykyinen vaateteollisuus toimii. Se systeemi perustuu siihen, että tuotamme yhä enemmän, yhä nopeammin ja yhä halvemmalla – ja samalla kulutamme yhä enemmän ja näemme vaatteet vain kertakäyttökulutushyödykkeinä. Tarvitaan isompaa kulutuskäyttäytymisen ja systeemin muutosta, jotta vaateteollisuus voi ikinä nimittää itseään vastuulliseksi.

Nämä muutokset eivät tapahtu yhdessä yössä, vaan vaativat aikaa ja tahtotilaa kaikilta osapuolilta – niin kuluttajilta, teollisuudelta kuin päättäjiltä. Vaateteollisuus on hyvin monimutkainen teollisuudenala ja siksi moni kuluttaja voi tuskastua siihen, ettei mistään voi todella tietää, mikä on oikeasti ekologista ja eettistä.

Tähän ongelmaan ratkaisuksi perustin aikoinaan Vihreät Vaatteet -sivuston. Halusin helpottaa vastuullisten valintojen tekemistä. Tiedon lisääntyessä näiden valintojen tekeminen luulisi olevan helpottunut – mutta on käynyt päinvastoin. Vaateteollisuuden ongelmien ymmärtäminen on muuttunut jopa monimutkaisemmaksi, joten nyt jos koskaan on aika rakentaa ”Vihreät Vaatteet 2.0”, joka helpottaa kuluttajan arkea tuomalla vastauksia ja ratkaisuja.

Sivuston uudistaminen tulee tapahtumaan kevään 2017 aikana. Työn mahdollistaa Koneen säätiö.

Jos sinulla herää ajatuksia siitä, mitä toivoisit uudistuksen pitävän sisällään tai  mitä aiheita käsiteltävän, kommentoi ihmeessä!

Jaa:

4 thoughts on “Vihreät vaatteet uudistuu

  1. Jos saisi yhden ja saman sivuston alle myös tietoja lastenvaatteista (suomalaiset & ulkomaiset merkit), olisi hienoa. Uskon, että sillä saralla vihreys on jo aika kova juttu. Ja kiva kuulla että sivusto elpyy, vaikka tämä onkin uusi tuttavuus minulle.

  2. Minua kiinnostaisi erityisesti eettiset alusvaattet. En ole esim. löytänyt rintaliivejä joita myydään suomessa jossa voisin olla varma siitä että ompelijan työolot ovat olleet kohtuulliset, ellen teettäisi ompelijalla. Entä alushousut, sukat, sukkahousut jne?

    Ja tietenkin tekstiilien kierrätys mietityttää. Kuten sanoit, ei riitä että valmistus on ekologista, koko suhtautumistamme vaatteisiin täytyy muuttaa. Miten voi olla normaalia, että ostan paidan hintaan 10€ ja se kestää kaksi pesua!? Ja ihmiset hyväksyvät tämän. Köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa, mutta jostain syystä näin silti käy.

  3. Mahtavaa että sivusto elpyy! Olen täysin samaa mieltä, että vaatemallistojen nopeat syklit ja valtavat volyymit ovat iso ongelma, mutta mitenhän tämän saisi muuttumaan… Kuluttajien käyttäytymistä on niin vaikea muuttaa. Minua kiinnostaisi tietää mitä vaateyritysten pitäisi tehdä että vaateteollisuus muuttuisi kestävämmäksi. Ja mitä se tarkoittaisi käytännössä?

    1. Kulutuskäyttäytymistä on tosiaan hankala muuttaa, mutta uskon, että jos tarjolla on tarpeeksi houkuttelevia ja hyviä vaihtoehtoja, niin muutos on ihan mahdollista. Syvennyn tähän ja siihen, mitä vaateyritysten tulisi käytännössä tehdä, uusituilla sivuilla, ihan varmasti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.