Ekoalan toimijoiden verkostoituminen

Lähes kaikki Suomessa toimivat ekologisiin tuotteisiin erikoistuneet yritykset ovat hyvin pieniä. Otetaan esimerkiksi verkkokaupat, joita on viime vuosien aikana ilmestynyt kuin sieniä sateella. Tästä kertoo jo esimerkiksi se, kuin pitkä listaus Vihreät kaupat -sivulle on saatu ekoverkkokaupoista. Vihreät Vaatteet -blogia aloittaessa listan olisi voinut laskea yhden käden sormin.

Juurikin sen takia, että ekoalan toimijat – olivat ne sitten tuotemerkkejä tai kauppoja – ovat niin pieniä, on verkostoitumisessa suuri mahdollisuus. Tämän takia perustettiinkin keväällä 2010 House of Eco, jonka kasaamisessa olin itsekin mukana. House of Econ tarkoituksena oli nimenomaan kerätä yhteen ekoalan toimijoita ja tehdeä vastuullisten tuotteiden löytämisestä kuluttajalle helpompaa. Tässä tehtävässään House of Eco onnistuikin, mutta valitettavasti se on nyt tullut tiensä päähän.

Suurimpana syynä House of Econ loppumiseen on se, että kaikki mukana olijat olivat pientä yritystä pyörittäviä yrittäjiä, joilla oli kädet täynnä jo oman yrityksensä kanssa, eikä aikaa riittänyt tarpeeksi House of Ecolle. Tällaisen sivuston / verkoston ylläpitäminen vaatii paljon työtä, jotta siitä saadaan elävä, innostava ja sisällöltään rikas.

Kaiken kaikkiaan oli kuitenkin todella suuri ilo olla mukana rakentamassa House of Ecoa, sillä sen kautta tutustuin moniin samanhenkisiin yrittäjiin ja yhteistyö jollain tavalla jatkuu varmasti tämän jälkeenkin! Omalta osaltani jatkan tarinaa ekovaatteista Vihreät Vaatteet -sivuston puitteissa, jota olenkin jo tehnyt noin kolmen ja puolen vuoden ajan!

Vaikka House of Eco lopetti toimintansa, se ei varmasti jää viimeiseksi ekoalan yrittäjien verkostoksi. Pinnan alla on kytemässä monia projekteja, jotka tavalla tai toisella linkittävät yhteen ekoalan toimijoita ja tekevät vastuullisesta kuluttamisesta helpompaa. Yksi tällainen uunituore taho on verkkohakemisto Eco Finland, jonka taustajoukoissa häärii Eco Bohemia – ja Ekoipana -verkkokauppojen pyörittäjät. Hienoa, että tällaisia uusia yhteenliittymiä saadaan ilmoille!