H&M ja Conscious Collection – oikeasti ekoa?

H&M esittelee jälleen näyttävästi uutta vastuullista Conscious Party -mallistoaan, jossa on joulun ajan juhliin sopivia vaatteita ja asusteita. Malliston “vastuullisuus” näyttäisi pohjautuvan lähinnä materiaaleihin, joista osa on ekologisia. Tässä talven mallistossa eniten on käytetty kierrätettyä polyesteria, mutta Conscious-tuotteista löytyy myös mm. luomupuuvillaa, hamppua ja lyocelia.

H&M:n sivuilta löytyy aika hyvin tietoa heidän pyrkimyksistään vastuullisempaan suuntaan: Corporate responsibility -sivuilta voi lukea mm. vuotuisen yhteiskuntavastuuraportin kokonaisuudessaan ja esimerkiksi syitä, miksi tiettyjä materiaaleja ei käytetä yrityksen tuotteissa.

The Independent -lehden nettisivuilla on artikkeli, jossa on haastateltu H&M:n yhteiskuntavastuupäällikköä Helena Helmerssonia: “For us, it’s important that when they come to a store, whatever a customer chooses – if it’s a Conscious item or not – they should feel that it’s produced in a responsible way,” says Helena Helmersson, H&M’s head of corporate and social responsibility. “We work hard and we’re at the forefront of sustainability. But with these collections, we want to highlight it even more – these materials are extra sustainable!” She laughs and waves her arms around.

Jos H&M on kerran “vastuullisuuden edelläkävijä”, pitäisi tämä näkyä myös käytännön tasolla eikä vain raporteissa ja ohjesäännöissä. Ja jos Conscious Collectionin kohdalla puhutaan eettisistä ja vastuullisista tuotteista, pitäisi takana olla näyttöä paljon muustakin kuin vain ekologisista materiaaleista.

Otetaanpa esimerkiksi yksi tuote talven vastuullisesta mallistosta: oranssi mekko (kuvassa), jonka materiaalina on käytetty 51% kierrätettyä polyesteria ja 49% polyesteria. Hinta 29,95€. Muuta tietoa H&M:n verkkokaupan tiedoista ei löydy.

Kuva: H&M

Jotta tätä tuotetta voisi sanoa oikeasti ekologiseksi, ei pelkkä 51% kierrätettyä polyesteria riitä (ei edes 100%). Vaatteen tuotannossa kun pitää ottaa huomioon paljon muitakin asioita – niin ekologiselta kuin eettiseltäkin kannalta katsottuna. Koska H&M ei kyseisestä tuotteesta (eikä mistään muustakaan tuotteesta) kerro sivuillaan enempään, pitänee ottaa selvää itse.

Haluaisin tietää kyseisestä tuotteesta:

– Missä materiaali (kierrätetty polyesteri / polyesteri) on valmistettu? Miten materiaalin valmistuksessa on otettu ekologisuus ja eettisyys huomioon?

– Miten kangas on värjätty? Miten siinä on otettu ympäristö huomioon?

– Missä tuote on leikattu ja ommeltu? Miten tuotannossa on otettu ympäristö ja työntekijöiden työolot ja oikeudet huomioon?

-Miten muulla tapaa tuotteen suunnittelussa ja/tai tuotannossa on otettu ekologisuus ja eettisyys huomioon?

Laitan nämä kysymykset H&M:lle ja katsotaan, saanko vastausta. Kerron sitten, kuinka kävi!

//EDIT 17.2.2012: Lue täältä vastauksia!

Jaa:

6 thoughts on “H&M ja Conscious Collection – oikeasti ekoa?

  1. Jäin itsekin miettimään tuota samaa lausetta. Senhän voi ymmärtää niin, että H&M vain luo brändinsä niin, että astuessaan kauppaan kuluttajasta TUNTUU, että kaikki siellä on tuotettu vastuullisesti. Mielikuvamarkkinointia parhaimmillaan vai pahimmillaan…?

  2. Niinpä. Paljon puhetta, vähän tekoja.

    “whatever a customer chooses – if it’s a Conscious item or not – they should feel that it’s produced in a responsible way” – niin ei voi kyllä tuntea, ellei valehtele itselleen.

  3. Todella aiheellisia kysymyksiä! Kiinnostaa kyllä kuulla mitä vastaavat. Kaikille, joita kiinnostaa kysyä H&M:ltä ja viideltä muulta suomalaisten suosimalta vaatevalmistajilta vaatteiden tuotannosta, kannattaa käydä tsekkaamassa Puhtaat vaatteet -korttikampanja. Facebook-sivuilta voi lähettää oikeita postikortteja, joilla voit laittaa kysymyksiä ja terveisiä yritysten yhteiskuntavastaaville. http://www.facebook.com/puhtaatvaatteet

  4. Minuakin kiinnostaisi kovasti onko kaunopuheiden takana oikeasti jotain enemmän.. Ainakin joku vuosi sitten oli juttua, kuinka luomupuuvillavaatteensa paljastuivatkin ainakin osin “luomu”puuvillaksi…puhumattakaan sitten muusta eettisyydestä työntekijöistä kemikaaleihin ja kuljetuksiin liittyen.

  5. Hienoa että jonkun muunkin silmään osui, jäin meinaan ite miettimään samoja asioita ja kiva jos saa noihin vastausta .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.