Hiekkapuhalletut farkut historiaa?

Tänään julkaistiin Finnwatchin raportti Hengenvaarallinen muotioikku Suomessa myytävien farkkujen hiekkapuhalluksesta. Raportin koostanut tutkija Outi Moilala kysyi 24 suomalaisyritykseltä, onko heidän farkkujen tuotannossa käytetty viimeistelynä hiekkapuhallusta. Ei ollut suuri yllätys, että kaikki 22 vastannutta yritystä vastasivat kieltävästi. Hiekkapuhallus ja sen vaarallisuus on ollut esillä jo jonkin aikaa, joten kukapa nyt vapaaehtoisesti myöntäsi tällaista!

Kuva: Finnwatch

Toinen asia onkin se, voiko yritysten omaan sanaan luottaa. Moni firma kun ei tiedä kovinkaan tarkkaan omaa tuotantoprosessiaan, sillä tuotanto on pirstoutunut moniin eri maihin toisella puolella maailmaa ja käytössä on monia eri alihankkijoita. Voivatko nämä yritykset olla aivan varmoja, ettei mikään alihankkija käytä hiekkapuhallusta?

Mielenkiintoista olisikin ollut, että jokin firma olisi rehellisesti myöntänyt, ettei voi olla varma käytetäänkö jollain heidän alihankkijallaan hiekkapuhallusta vai ei. Mitä luultavimmin nimittäin tämä on totuus monen yrityksen kohdalla.

Yllättävin tämän tutkimuksen anti oli se, että kahdelta yritykseltä ei saatu tietoja: Veljekset Keskinen kielsi vastauksensa julkaisemisen ja CTRL Clothing vetosi muuttokiireisiin. Mitä salattavaa Veljekset Keskisillä on? Ja eikö CTRL Clothing ymmärtänyt, miten paljon negatiivista julkisuutta tästä vastaamatta jättämisestä voi seurata?

Kaiken kaikkiaan raportti herätti enemmän kysymyksiä kuin antoi aivan varmoja vastauksia. Mutta se toimiikin oivallisena keskustelun herättäjänä: niin kuluttajat, yritykset kuin mediakin saa aihetta pohtia vaateteollisuuden eettisyyttä!

Aiemmin kirjoitettua Vihreät Vaatteet -sivustolla:

Lisätietoa viimeistelyistä: Farkkujen vaaralliset viimeistelyt

Farkkujen valmistuksen vastuullisuudesta: Halvat farkut eivät ole eettisimmät