Muotia voi tehdä ilman myrkkyjä

Greenpeace julkaise eilen raportin nimeltä Toxic Threads: The Big Fashion Stich-up, jossa se tutki kahdenkymmenen tunnetun vaatemerkin tuotteita ja löysi niistä haitallisia kemikaalijäämiä. Tässä muutama esimerkki tuloksista: 63 prosentissa tutkituista 141 tuotteista löytyi nonyylifenolietoksylaatteja, jotka hajotessaan muodostavat hormoneja häiritseviä kemikaaleja. 31 tuotteessa oli plastisol-painatus, joista jokaisesta löytyi phtalaatteja. Tutkimus on luettavissa kokonaisuudessaan Greenpeacin sivuilta.

Greenpeace on aloittanut kampanjoinnin saadakseen teollisuuden lopettamaan vaarallisten, hormoneja häiritsevien kemikaalien käytön, jotka ovat haitallisia niin ympäristölle kuin ihmisillekin.

Jo monet isot vaatebrändit (kuten Nike, Adidas, Puma, H&M, Marks & Spencer, C&A ja Li-Ning) ovat jo sitoutuneet poistamaan nämä haitalliset kemikaalit tuotteistaan ja tuotannostaan vuoteen 2020 mennessä, mutta vielä on tehtävää. Esimerkiksi Zara ei ole tätä sitoutumista tehnyt. Tämän takia Greenpeace toivoo aupua painostamaan Zaraa putsaamaan tuotantoaan. Kampanjaan voi osallistua täällä.

“Greenpeace testasi Zaran vaatteita ja löysi jälkiä vaarallisista kemikaaleista. Testauksissa löydettiin muun muassa atsoväriaineita, jotka hajotessaan saattavat muodostaa syöpää aiheuttavia amiineja. Vaadi Zaraa sitoutumaan Detox-vaatimuksiin ja poistamaan vaaralliset kemikaalit tuotteistaan ja tuotannostaan!”

// EDIT 29.11.2012 – Kuluttajien ja Greenpeacen painostus onnistui: Zara on ilmoittanut sitoutuvansa myrkkyjen poistamiseen tuotteistaan. Kahdeksan päivän aikana 316 000 ihmistä vetosi myrkyttömien vaatteiden puolesta. Lisää Taloussanomista.