Vaateteollisuuden kauneusihanteet

Tyyliblogien maailmassa on hyvää vauhtia leviämässä  Tyyliä metsästämässä -blogin Veeran (kuvassa) heittämä haaste, jossa blogaaja kuvaa itsensä luonnollisena, vailla meikin häivää. Tempauksella haluataan kyseenalaistaa blogimaailman – ja samalla koko muotimaailman – virheettömyyden tavoittelu ja vain tietyn kauneusihanteen salliminen.

Kuva: Tyyliä metsästämässä

Kuva: Pupulandia

Muotiteollisuuden kauneusihanteet kun ovat hyvää vauhtia saavuttamassa myös tyyliblogit: blogaajilta vaaditaan sileää ihoa, hoikkaa vartaloa ja kaiken puolin virheettömyyttä – tuli se sitten luonnostaan tai Photoshopin kautta.

Vaikka yleensä puhunkin vaateteollisuuden vastuullisuudesta tuotannon ja sen työntekijöiden kannalta, yhtälailla myös muotimaailman luomat kauneusihanteet liittyvät vaateteollisuuden vastuuttomuuteen. Ei kyse ole vain vaatteen materiaalien ja tuotannon ekologisuudesta ja eettisyydestä tai liikakulutuksesta, vaan myös niistä kauneusihanteista, joiden mukaan vaate näyttäisi hyvältä vain laihan, nuoren ja “virheettömän” mallin päällä.

Kuva: vogue.it

Vaikkei suoraa syy-seuraus-suhdetta heti myöntäisikään, johtuu varmasti monen naisen epävarmuus omaa vartaloa kohtaan niistä mielikuvista, joita muotiteollisuus ja mainonta luo meidän silmiemme eteen päivästä toiseen.

Olen halunnut Nurmi-merkin puitteissa tehdä osani sen eteen, että vaateteollisuutta saadaan vastuullisemmaksi myös tällä saralla. Seuraavassa muutama maistiainen Nurmen kevät / kesä 2013 -malliston kuvauksista, johon etsin kuvattavia tyyppejä ikään ja kokoon katsomatta.

Kuvat: Nurmi / Antti Ahtiluoto