Ekologiset ja eettiset farkut & viimeistelyt

Yksi ongelmallinen osa farkkujen tuotannosta oli jälleen isosti esillä reilu viikko sitten Helsingin Sanomissa. Artikkelissa Vaaralliset farkut kerrottiin hiekkapuhallettujen farkkujen vaaroista ja siitä, mitkä merkit menetelmää käyttävät ja mitkä eivät.

Kuten artikkelissa todetaan, asian selville saaminen ei ole kuitenkaan niin helppoa. Toki suuriosa farkkumerkeistä kysyttäessä kertovat, etteivät he tietenkään menetelmää käytä, mutta pystyvätkö he sen todistamaan?

Ongelmana on usein se, että farkkumerkkien käyttämät tehtaat uskottelevat merkeille, etteivät he käytä hiekkapuhallusta ja merkit haluavat tähän uskoa – pois silmistä, pois mielestä.

Kuitenkin todellisuudessa tehtaat voivat teettää viimeistelyt alihankkijalla, jonka työoloista ei tehtailla – eikä ainakaan itse merkeillä – ole tietoa. Toinen ongelma, jonka Hesarikin mainitsi, on se, että päivisin tai tarkastajien vieraillessa tehtaissa käsitellään farkkuja hiekkapaperilla, mutta öisin hiekkapuhallus jatkuu salassa. Se on halpa ja “helppo” menetelmä, jollei oteta huomioon työntekijöiden altistumista vaarallisille sairauksille.

Viimeistelyt

Farkkuja voidaan viimeistellä kulutetun näköisiksi tietyistä kohdista mm. hiekkapuhalluksella, hiekkapaperilla, harjaamalla, laserilla tai kemikaaleilla. Muita koko farkkuihin kohdistuvia “tasaisempia” kulutuksia voidaan tehdä esim. kivipesulla tai enstyymein. Lisää farkkujen vaarallisista viimeistelyistä Vihreiden Vaatteiden aiemmassa kirjoituksessa.

Miten valita farkut, joita ei ole hiekkapuhallettu?

Päällepäin on lähes mahdoton erottaa, mitä menetelmää kulutuksiin on käytetty. Kuten Helsingin Sanomien artikkelissa todetaan, paras keino välttää hiekkapuhallusta, on valita farkut, joihin ei ole tehty minkäälaisia kulutuksia. Paras tapa kuluttaa farkkuja on niinkin yksinkertainen kuin käyttää niitä. Esimerkiksi Nurmi-farkkuihin ei ole tehty kulutusviimeistelyitä, vaan ne saavat viimeistelyn vasta käytön aikana, kun ne muovautuvat käyttäjälle sopiviksi (kuten kuvassa alla).

Toiseksi varminta on valita EU:n alueella valmistetut farkut, mutta tämäkään ei välttämättä takaa asiaa. Puhtaat vaatteet -kampanja on tehnyt isoista “perusmerkeistä” hyvisten ja pahisten lista, jossa listataan hyviksiksi ne merkit, jotka ovat kertoneet kieltäneensä hiekkapuhalluksen.

Puhtaat vaatteet -kampanjan listassa ja Hesarin artikkelissa puhutaan kuitenkin vain isoista perusfarkkumerkeistä, eikä pienemmistä merkeistä, jotka ihan oikeasti ovat panostaneet farkkujen ekologisuuteen ja eettisyyteen. Saman tempun teki myös noin vuosi sitten Kuluttaja-lehti, joka vertaili isojen merkkien farkkuja, jolloin lopputuloksena oli “Halvat eettisimmät”. Näiden lisäksi noin vuosi sitten Finnwatch teetti raportin Hengenvaarallinen muotioikku Suomessa myytävien farkkujen hiekkapuhalluksesta.

Vastuulliset farkut

Viimeistelyiden lisäksi farkkujen tuotannossa on monia muitakin asioita, mitä ottaa huomioon. Ekologisuutta ajateltaessa pitää miettiä mm. materiaalia, värjäystä ja pitkäikäisyyttä. Yksi tärkeä osa on myös vedenkulutus, sillä puuvillan viljely vaatii paljon vettä (tähän ongelmaan on pureutunut Levi’s ja sen Water<Less-projekti). Toisaalta eettisyyden kannalta tulee ottaa huomioon työolosuhteet ja työntekijöiden oikeudet.

Ekologisia ja eettisiä farkkuvaihtoehtoja

Jos haluaa isojen perusmerkkien sijaan löytää ekofarkkuvaihtoehtoja, alla muutama vinkki, mistä tällaisia voi löytää. Suomalaisten netti- ja kivijalkakauppojen lisäksi listassa ulkomaisia nettikauppoja, jotka toimittavat Suomeen.

Nurmi

Nurmi-merkin verkkokaupasta hamppu/luomupuuvilla-sekoitteesta Suomessa valmistetut farkut miehille ja naisille. Nurmi-farkkuja myy Helsingissä Nudge ja Design Forum Shop, Tampereella OMB ja Lahdessa Kukaneko.

Yalo

Suomalaisessa Yalo-verkkokaupassa laaja valikoima ekofarkkuja miehille ja naisille (Kuyichi, Nurmi ja Kings of Indigo). Näitä farkkuja pääsee kokeilemaan myös Nudge-liikkeessä Helsingin Yrjönkadulla.

Fashion Conscience

Brittiläisen verkkokaupan valikoimissa Monkee Genes, Skunkfunk, Elsom, Jackpot ja Del forte.

Monkee Genes

Brittiläisen Monkee Genes -merkin verkkokaupassa laaja valikoima farkkuja miehille ja naisille.

Howies 

Brittiläisen Howies-merkin omasta verkkokaupasta löydät merkin ekofarkut miehille ja naisille.

Trousers London

Brittiläisen Trousers London -merkin oma nettikauppa, jonka valikoimissa farkkuja naisille ja miehille.

 

P.S. Yksi farkkujen tuotantoprosessia käsittelevä dokumentti on juuri nyt nähtävissä YLE Areenassa: Kolme ruotsalaista mainosalalla työskentelevää tyyppiä päätti yrittää, pystyvätkö he valmistamaan farkkuja Pohjois-Koreassa. Syntyi Noko Jeans -farkkumerkki, johon kytkeytyi monta kysymystä vaatetuotannon ja politiikan kytköksistä. Areenalta voi katsoa, miten Noko Jeansin projektille kävi.